BERÄTTELSEN

Skriven av Sebastian Widjeskog, VD

Sebastian Widjeskog (vänster) och Ville Kavilo, båda coacher vid Nordic School of Entrepreneurship. Planeringsmöten fylls alltid av skratt och galna sidospår som oftast leder till fantastiska kurser.

Från idé till entreprenör


Jag har hela mitt vuxna liv ordnat kurser, coachingprocesser och olika typer av träningar vars syfte varit att se människor växa. Som lite över 20 åring ordnade jag första gången en ledarskapsutbildning för mina studiekamrater... efter att ha läst EN bok!  Jag tyckte boken var så bra att jag direkt ordnade en kurs för mina medstuderande :) Naivt, men modigt! 

Tanken om entreprenörskap föddes under en kvällspromenad  en kall vinterkväll år 2009 när jag, min fru Anne-Maj och vårt första barn bodde i huvudstadsregionen i Finland. Jag jobbade som nyutbildad teolog i en församling med att skapa utbildningar samt starta mentorgrupper. 

 

Ett halvt år senare flyttade vi tillbaka till våra födelsetrakter i  Österbotten, Finland. Eftersom det inte fanns jobb i sikte startade jag mitt första företag. Jag sålde försäkringar och senare coaching under mitt företagsnamn Petros (=Klippan). Idén från min vintriga kvällspromenad hade plötsligt blivit verklighet.

 

Sebastian jobbade som präst i den lilla finska församlingen i Toholampi. Här tillsammans med ungdomsledaren Jani Heinineva. 
Bild: Tidningen Keskipohjanmaa.

Prästarbete och teamcoaching

 

Jag var ung och oerfaren inom affärsvärlden, en 28-årig teologie magister. Jag arbetade heltid som företagare i några år, sålde utbildningar kring teamarbete och fungerade som avtalscoach för det kända finska bolaget "Team Academy". Småningom fick vi flera barn i familjen, Venla och Wilma, och väggarna i vår lägenhet började komma emot. Vi behövde skaffa ett hus och större inkomster.

 

I samma tid blev jag vald att fungera som präst i en liten församling i finska Österbotten. Jag fortsatte även min verksamhet som coach och jobbade med att starta företagarklubbar / kurser för unga entreprenörer vid olika gymnasier.

Utmattning

Under sommaren 2014, när jag var t.f. kyrkoherde i församlingen, dog sju ungdomar på orten inom loppet av två månader. Det var både stora bilolyckor och tragiska livsöden. Sådana saker händer vanligtvis inte på en liten ort. Jag fick sköta bl.a. krishjälp, begravningar och massmedier. När denna kris slutligen var över kom tidigare trötthet till ytan och jag blev utbränd.

 

Under min sjukledighet insåg jag att tröttheten främst berodde på att jag var på fel plats. Jag är entreprenör till själen, jag vill skapa nytt. Prästen är ofta en traditionsbärare som vårdar det som andra har skapat.

 

Följande fem åren kom sedan att spenderas med att leda olika EU projekt där vi utbildade entreprenörer inom andra och tredje stadiets utbildning. Jag ordnade coachingprocesser för lärare med fokus på teaminlärning och entreprenörskap. 

 

Kontrakt med frun på 10 km höjd
 

I februari 2017 satt jag på flyget från Prag till Helsingfors tillsammans med min fru Anne-Maj. Under resan hade jag upplevt en stark längtan efter att igen fungera som entreprenör. Tillsammans med Anne-Maj tog vi beslutet om att starta företag, och så föddes Nordic School of Entrepreneurship Ab.


Vi kom igång med att ordna Företagarutbildningar tillsammans med den lokala yrkesskolan. Vi har haft ca. 100 studerande i våra fem grupper som siktat sig på en Yrkesexamen i Företagarskap, vilken är en officiell andra stadiets utbildning.

 

Namnet för företaget valdes på grund av att målet var att utbilda entreprenörer världen över. Vi ordnade ganska snabbt en utbildningsprocess för 2500 Ugandesiska företagare. 

30 olika nationaliteter 

 

Vi har ordnat företagarutbildningar för människor från närmare 30 olika länder. Vi har nått nått ut till ungefär 1000 nordiska entreprenörer förutom ca. 3000 Afrikanska entreprenörer. Vår målgrupp har dock under tiden blivit smalare och smalare.

 

Från att i början utbilda nya företagare i allmänt företagande, så har vår verksamhet mer fokuserats på att hjälpa experter, speciellt sådana som säljer kurser och coaching, och sådana som vill se människor växa. 

 

Vi är idealister, och tror på att entreprenörens huvudsakliga uppgift är att lämna en bättre värld efter sig än den var tidigare. Vi tror på att utbilda entreprenörer som har ett tydligt syfte i sin verksamhet. Genom detta företag vill vi vara med och lämna efter oss en värld, som är lite bättre.

BUSINESSPRÄST, VD

Sebastian

Widjeskog

Företagare och grundare.
Idealist som vill hjälpa andra idealister.

CO-FOUNDER & MARKNADSFÖRING

Anne-Maj 

Widjeskog

Grundare och marknadsförare.
Dokumenterar och återger historier.

BUSINESSPRÄST (DVS. COACH)

Ville 
Kavilo

Coach och  webinarhållare tillsammans med Sebastian. Även präst.

 

EKONOMIADMIN

Oscar 

Store

Sköter om  att räkningar och skatterna blir betalda i tid. Även teolog som bakgrund.

 

STYRELSEORDFÖRANDE

Tony
Widjeskog

Minoritetsägare. Jobbat inom utbildning hela livet, som lärare, rektor, bildningschef och nu som företagare.

OM OSS

Nordic School of Entrepreneurship Ab har de senaste fem åren utbildat hundratals nordiska entreprenörer att få kunder på nätet. Vår målgrupp är Nordiska entreprenörer inom ”lifechanging” branchen. Vi hjälper dig som vill lära dig online business och sköta om din marknadsföring istället för att anlita en dyr reklambyrå som varken kan eller har möjlighet att sköta om din försäljningsprocess.

© Copyrights by Nordic School of Entrepreneurship Ab.

All Rights Reserved.